Fællesskabsby har i Ringsted haft succes med at gøre vejen til byens fællesskaber lettere i et 2,5-årigt pilotprojekt. Nordea-fonden støtter med en ny bevilling, at arbejdet med Fællesskabsby kan fortsætte i yderligere 3 år i Ringsted, og de gode erfaringer bredes ud til flere kommuner. Komiteen for Sundhedsoplysning er projektpartner i Fællesskabsby og står for udvikling af kommunikation og den sundhedsfaglige understøttelse af projektet.
I Fællesskabsby Ringsted er målet at gøre det nemmere for alle voksne at finde ind i byens fællesskaber. Projektet har samlet byens fællesskaber, aktiviteter, foreninger og sociale tilbud, så man lettere kan finde et fællesskab til sig selv eller én man kender – uanset om man har boet i byen i mange år eller netop er flyttet dertil. Der er også etableret en brobyggende funktion kaldet Fællesskabsguiden, som er kontaktpunkt for byens borgere, fagpersoner og foreninger i forbindelse med at finde vej til fællesskaberne.
Ringsted er som frontløber lykkedes med at engagere borgere som Fællesskabsambassadører og samtidig aktivere lokale aktører blandt andet læger, apotekere og frisører som vejvisere, der hjælper med at gøre vejen ind i fællesskaberne mere synlig og tilgængelig.
Baggrunden for Fællesskabsby
Erfaring fra forskning og andre projekter viser, at fællesskaber har en positiv effekt på menneskers livskvalitet og generelle sundhedstilstand. Fællesskabsby Ringsted bygger konkret på erfaringer fra Storbritannien, hvor man har udviklet en model for borgerdrevne fællesskaber.
Ifølge sekretariats- og projektleder for Fællesskabsby Mia Felbo-Kolding har metoden en sundhedsdimension.
”Vi ved, at fællesskaber er det bedste værn mod ensomhed, og at positivt samvær med andre mennesker gør os glade og sunde,” siger hun.
Og det virker!
Fællesskabsby Ringsted er et initiativ, hvor vi arbejder for at styrke sammenhængskræften og de lokale fællesskaber i byen. Det betyder, at vi sammen med alle, der bor eller har deres daglige gang i Ringsted, skal afprøve aktiviteter og tiltag, der kan være med til at opbygge og styrke gode fællesskaber for alle voksne i byen.
På den måde vil både borgere og personer fra sundhedssektoren, kommunen, byens handelsliv og foreningerne være vigtige medskabere.
Gennem de sidste 2,5 år har projektet udviklet en model, som kan inspirere andre danske byer. Og Nordea-fonden har i juni 2024 givet en ny bevilling, der sikrer, at projektet først og fremmest fortsætter i Ringsted, men også at udbrede Fællesskabsby til Varde og Furesø Kommuner.
Læs mere og opdag nye fællesskaber
Parterne bag projektet er DAB, Ringsted Kommune, Nordea-fonden og Komiteen for Sundhedsoplysning.
Du kan læse meget mere om initiativet og selv finde fællesskaber på Fællesskabsby.dk eller læse nyheden fra folkene bag.